samedi 10 septembre 2022

" Les Tours Jumelles "


 

11 september...9/11



 

SALVADOR ALLENDE



Şili'de askeri darbenin 49. yıldönümü...
Şili'de 11 eylül 1973 yilinda
ABD 'nin(CIA) yardimiyla diktatör Pinochet tarafından katledilen,Marksist siyasetçi ve
Şili eski devlet başkanı sosyalist lider
SALVADOR ALLENDE 'yi saygiyla aniyorum
(26 Temmuz 1903,/ 11 Eylül, 1973)
....
"Egemenler 11 Eylül'ü anıyor ve "antiterör-mücadelesi" kisvesi altında emperyalist kapitalizmin dizginsiz sömürüsü için dünya halklarına saldırılarının yeni planlarını yapıyorlar!
Eylül ayı işçi sınıfı ve dünyanın ezilen halkları açısından önemli yıldönüm günleriyle dolu: 1 Eylül - emperyalist savaşa karşı mücadele günü!, 11 Eylül- Şili devrimine faşist Pinochet önderliğindeki saldırı, 12 Eylül -askeri faşist cuntanın Türkiye devrimci hareketine ve halklarına saldırısı...
Bütün bunlar bugün emperyalistlerin çıkardıkları gürültüyle geri plana itilmeye, unutturulmaya çalışılıyor!!!
Ama yok öyle!!!
Ne 11 Eylül "terör kurbanları"nın ardından dökülen sahte gözyaşları, ne de "insanlık ve insan hakları" yalanları dünya halklarının gırtlağına yapışan teröristlerin kimler olduğunu unutturamayacak!
Dünya çapında "terörist avı"na çıkan ABD emperyalizmi önce Şili ve dünya halklarına karşı uyguladığı terörizmin hesabını vermek zorundadır."

TKP ( Türkiye Komünist Partisi ) 102 YASINDA !


TKP ( Türkiye Komünist Partisi ) 102 YASINDA !
.....
10 Eylül 1920'de Bakü'de kurulan Türkiye'nin en eski partisi
Türkiye Komünist Partisi bugün 100 yaşında.!
102 yıl önce 10 Eylül 1920'de kurulan TKP'nin lideri Mustafa Suphi ve yoldaşları kuruluştan dört ay sonra alçakça bir komplo ile Karadeniz'de boğularak katledilmiş, "komünist" adlı parti kurulması 70 yılı aşkın süre yasaklanmıştır
ANILARINA SAYGIYLA..
...
"Kazıdık onbeşlerin ismini,
Kanlı kızıl bir mermere!
Bir çelik aynadır gözlerimiz,
Onbeşlerin resmini
Görmek isteyenlere"
N.Hikmet



à la Fête du Drapeau Rouge ..
au stand du Parti Communiste de Turquie
(1988)Bruxelles ...
TKP'nin 65.yilinda!..
Brüksel'de, Belçika Komünist Partisi'nin geleneksel
" Drapeau Rouge " bayraminda TKP(ATILIM) standinda
yil sanirim 1988...yasim 25 olmali..
Sarabimiz daha o zamandan Kizil'mis
....
O dönemlerde Brüksel'de TBKP ( TKP/TIP)kurulus çalismalarina baslanmis ve her iki sekreterinin de Türkiye'ye dönüs karari aldiklarinda ,onlara destek için,kurdugumuz bir ekiple beraber Avrupa Parlementosunda bazi milletvekillerinin onlara dönüslerinde eslik etmeleri için görüsmeler yapiyorduk.


TKP(Türkiye Komünist Partisi)
60.yildönümü kutlamasi
Babam Abdullah Dogan kürsüde konusma da..
(Bruxelles 1980)

mercredi 7 septembre 2022

YILMAZ GÜNEY ANISINA...

Degerli devrimci sanatçi Yilmaz Güney'i 38.ölüm yildönümünde saygiyla anarken, onunla ilgili bir animizi sizlerle paylasiyorum..
....:
Yilmaz Güney 1972 yilindan 1974'e kadar ,Babam'la beraber Selimiye Askeri Cezaevinde ayni kogusta kaliyordu..
Birgün Babami ziyarete gittigimizde,yaninda onuda görmüstük demir parmakliklar arasinda...Biz küçuk oldugumuzdan demir parmakliklari geçerek girebilmistik ta onlarin yanina..
Yilmaz Güney'in bana vermis oldugu bisküviye acaip sevinmistim...
Gelin simdi birde Yilmaz Güney'i kogus arkadasi olan Babam'dan dinleyelim ;
- " Ziverbey köskünde agir iskencelerden sonra Selimiye kislasinda beni B kogusuna vermislerdi..Kimler vardi kimler; Yilmaz Güney, Ertugrul Kürkçu, Yavuz çizmeci, Mustafa Alabora, yarbaylar subaylar vs..Yatagimi yerlestirdikten sonra, yanima ilk gelenler arasinda Yilmaz Güney'de vardi..Yilmaz Güney saçsiz basim üsümesin diye bana bir takke ve birde zeytin çekirdeginden yapilma,cezaevi imalati bir tesbih vermisti. " Al bakalim Abdullah abi , tesbih ilkel birsey ama zamani tüketmek için iyi bir araçtir " diyen Yilmaz'in bu inceligini unutamam...Bir günde ziyaret gününde Yilmaz Güney yanima gelip " Abdullah dayi,yine ilk postada ziyarete çikacagindan emin gibi bekliyorsun" dedi. Ben de "evet dostum, olaganüstü birsey olmazsa yengen mutlaka gelir " dedim. Yilmaz Güney :
" buradakilerin çogunun esi ve yakinlari var.Benimde esim var, ama ziyaret günlerini sektirdikleri ya da geç geldikleri oluyor.su 300 kisilik tutukevinde bir tek senin esin 2 yildan beri hiç sektirmeden üstelik de en erken geliyor.Bu durum dikkatimi çekti.Sakincasi yoksa yenge hanimi bana bir gösterirmisin ? "dedi.Tam da o sirada esim ve çocuklarim Kislanin kapisindan içeri giriyorlardi.Yilmaz'a onlari isaret ettim.."
( Abdullah Dogan
Varligimi Sosyalizme Borçluyum kitabindan )..

bu aci ama bir o kadar degerli ve guzel aniyla Yilmaz Güney'i anarken, O fedakar Annemizi ve Babami da anmis oldum....
Yildizlar yoldaslari olsun !
Ismail Kızıl Doğan

Selimiye Kislasi.



Zemmour/Özdağ aynı kavga

Fransa'da Zemmour ne ise, Türkiye'de Özdağ aynıdır ,
ikisi de, yabancı düsmanlığından besleniyor !..




mardi 6 septembre 2022

istanbul..

 istanbul seçimlerini kaybeden, Erdogan hükümeti, intikam alircasina, 

Istanbul'un en sembolik degerlerine tek tek el koyuyor..

Ayasofya,Kiz kulesi, katlar ,yalilar istanbul belediyesinin elinden aliniyor..



BURASI TÜRKiYE !..


 

lundi 5 septembre 2022

6-7 Eylül Olayları..

Istanbul Pogromu ..Pogrom d’Istanbul
" olayın yaşandıgında 12 yaşında bir çocuktum mecidiyeköydeki evimizden sokaga çıktıgımızda şişlideki rum kilisesinden çıkan dumanlarıı ve civarda ateşe verilen yerlerdeki alevilerin yükselişini çok net hatırlıyorum ertesi sabah kaltıgımda mecdiyeköyden beyogluna kadar yürüdüm çocuk gözüyle manzara çok kötüydü aklınıza ne gelirse bütün degerli şeyler sokaklara saçılmış her yer talan edilmiş ateşe verilmiş kırılıp dökülmüş parçalanmıştı rum ve ermeni mahallerinde özellikle kurtuluşta oturanlar taciz edilmiş evlerine girilmiş yada taşlanmış bir çok evler vardı o gün gerçekten bir vahşet yaşanmıştı.bu gün baktıgımda gözü dönmüş bir güruhun ırkçı faşist bir saldırısı oldugu çok açık bunu körükleyen ve planlayıcısı oldugu sonradan kesinleşen o günkü iktidarın bu yaşanan vahşetle hesap bile vermeden olayı tazminatlarla kapatması da entresandır...."
Tunçer Özel
....
Il y a soixante sept ans, l’un des actes les plus honteux de l’histoire de la Turquie contemporaine se préparait : « Septembriana » (Σεπτεμβριανά) pour les Grecs, « 6-7 Eylul Olayları » (les évènements du 6-7 septembre) pour les Turcs. Le Pogrom d’Istanbul restera pour la Turquie contemporaine comme l’une des pages les plus obscures de son histoire.