samedi 20 janvier 2024

UZAYLI..


 

LENiN 100 Yaşında..




21Oc1924:
Büyük Sosyalist Ekim Devrimi'nin lideri, Sovyetler Birliği'nin kurucusu
V.İ.Lenin'i 100.ölüm yildönümü.
Vladimir İlyiç Ulyanov, bilinen adıyla Lenin Rus sosyalist politikacı, Ekim Devrimi'nin lideri ve Sovyetler Birliği Komünist Partisinin ilk başkanıdır.
Lenin aynı zamanda Marksist teorik ve felsefi yazıların yazarı olarak bilimsel sosyalizmin de kurucularındandır. Lenin'in en büyük amacı proleter bir Dünya devrimi oluşturup sınıf ayrımlarının olmadığı bir topluluk yaratmaktı (Komünizm).
Kendisi, Marksizm üzerine kurulmuş politik ve ekonomik bir teori olan Leninizm'inde kurucusudur. Leninizm, Marksizmin çağın gereklerine göre hem kuramsal hem politik hem de ekonomik alanda, temel ilkelere bağlı kalarak yeniden uyarlanması olarak anlaşılır. Leninizm kavramı, yeni olgular ve yeni bilimsel gelişmeler doğrultusunda Marksizmin yeniden üretilmesi gereği üzerinden değerlendirilir ve Marksizmin devrimci ve bilimsel özüne uygun olarak geliştirilmesi olarak anlaşılır.
Vladimir Ulyanov 1887 civarı Rusya İmparatorluğu zamanında adı Simbirsk olan Ulyanovsk'ta doğan Lenin demokrasi ve özgür eğitim için mücadele veren devlet memuru İlya Nikolayeviç Ulyanov ile liberal görüşlere sahip Maria Aleksandrovna Ulyanov'un oğludur. Ailenin etnik yapısı çeşitlilik gösterir. "Lenin'in ataları Rus, Kalmuk (Oyrat), Tatar, Yahudi, Alman, İsveçli ve muhtemelen diğer birkaç halka daha mensuptur." Lenin Rus Ortodoks Kilisesi'nde vaftiz edilmiştir.
Yaşamının son yılları
30 Ağustos 1918 günü, Sosyalist Devrimci Parti üyesi Fanya Kaplan, bir miting sonrası aracına giden Lenin'e yaklaştı ve adını haykırdı. Cevap vermek için dönen Lenin, suikastçının üç el ateşiyle yaralandı. Kurşunların ikisi omzuna, biri akciğerine isabet etti. Diğer suikastçıların hastanede beklediğine inanan Lenin, hastaneye gitmeyi reddettiği için Kremlin'deki odasına götürüldü. Doktorlar kurşunları çıkarmanın çok tehlikeli olduğuna karar verdiler. Daha sonra iyileşmesine rağmen Lenin'in sağlığı bu olaydan sonra giderek kötüleşti.
Lenin'in ölümünü açıklayan resmî bildiri (21 Ocak 1924)Lenin'in sağlığı, devrim ve savaşın getirdiği gerginlik sonucu oldukça zarar görmüş, suikast girişiminde aldığı yaralar sağlık durumunu daha da kötüye götürmüştü. Kurşun hâlâ boynunda idi ve omuriliğe yakın durduğu için, o günün tıp tekniğiyle çıkarılması mümkün değildi. 1922 Mayıs'ında ilk defa felç geçirerek sağ tarafı kısmen felçli kalan Lenin'in hükümetteki rolü giderek azaldı. Aynı yılın Aralık ayında geçirdiği ikinci felçten sonra aktif politikadan çekildi. 1923 Mart'ında geçirdiği üçüncü felcin sonrasında konuşma yeteneğini de yitirerek ölene kadar yatağa bağımlı kaldı.
Lenin 21 Ocak 1924 günü, 53 yaşında öldü.
Lenin'in adı; hiç kuşku yok ki, işçi sınıfının yüce önderi olarak adı gönüllere kazındı. Onun adının her geçtiği yerde sosyalizmin düşmanlarının korkudan yürekleri çift atacak. Ama korkunun ecele yararı olmayacak tek kurtuluş seçeneğimiz sosyalizm yeryüzüne bir güneş gibi doğacak...

 

jeudi 18 janvier 2024

Homeless..SDF..Evsiz ..

Şu anda bu dondurucu soğukta uyuyan evsizler için..
a thought for the homeless..



Astronot

 Uzayda ilk Türk astronotu...

#AlperGezeravcı


HRANT DINK..


ÖLDÜRÜLÜSÜNÜN 17.YILDÖNÜMÜNDE
HRANT DINK ANISINA SAYGIYLA !..
.....
Hommage à Hrant DINK
journaliste et écrivain turc d'origine arménienne.
Il est assassiné le 19 janvier 2007,par un nationaliste turc




 

dimanche 14 janvier 2024

çizdim seni gökyüzüne...
Bulutlar adam öldürmesin diye...
Bizler sürgün edildik belki ama ,
onurla gururla yazdık adımızı göklere
Uzakta da olsak...
Yasıyoruz biz de bu memlekette..
(ismail kizil dogan yorumu ve çizgisiyle )
(Ankara 2012)



 

NAZIM HiKMET

Hommage au grand poète turc Nazim Hikmet (122 ème anniversaire)15 janvier

122 yıl önce 15 Ocak 1902'de doğmuş olan Türkçe şiirin büyük ustası, sosyal mücadelelerimizin yılmak bilmez militanı Nazım Hikmet'i sevgiyle anıyoruz....

“İnsanların mutluluğu ve dünyada güzel bir yaşam için mücadeleye giren ilerici sanatçılar, hiçbir baskı ve tehdidin, hiçbir ölümün, hiçbir yalanın; tarihin akışını, iyiye, güzele, haklıya ve mutluluğa yönelişini durduramayacağını bilirler.”
Nazim Hikmet