Diktatörleri tiye alan dergi
Fransa’nın önde gelen mizah dergilerinden ‘Charlie Hebdo’ 20. yaşını kutluyor.
Kökeni efsanevi ‘Hara-Kiri’ dergisine uzanan ‘Charlie Hebdo’, 20. yıl özel sayısında baskıcı dini, akeri ve siyasi iktidarların temsilcilerini karikatürize ediyor.
Fransa’nın en önemli haftalık mizah dergisi Charlie Hebdo 20 yaşında.
20. yaşını 1046. sayısının yanı sıra, “1992-2012 Charlie Hebdo” başlıklı bir derleme özel sayıyla da kutlayan derginin, Cabu imzalı kapağında baskıcı dini, askeri ve siyasi iktidarların dünya üzerindeki temsilcileri karikatürize ediliyor. Son sayısının kapağı ise eşcinsel evlilikleri yasallaştırmayı öngören sosyalist iktidara bir mesaj niteliğini taşıyor: “Gay evlilik artık aşıldı, Gay boşanmaya bakalım!”
Haftada ortalama 100 bin adet basılan, 15 bin abonesi, 45 bin bayi satışıyla birçok haftalık derginin imrenebileceği bir düzeyde yayın hayatını sürdüren derginin kökleri ise bilindiği gibi 1960’da Georges Bernier ile François Cavanna’nın başını çektiği Hara-Kiri’ye kadar uzanıyor.
Dergiye katılan Francis Blanche, Cabu, Fred, Gébé, Topor, Wolinski gibi isimlerle yarım yüzyıl Fransız mizah yayıncılığına damgasını vuran dergi, önce 1961’de yasaklanıyor, 1966’da yeniden açılıyor. 1970’te bu kez General De Gaulle öldüğünde yaptıkları kapaktan ötürü kapatılıyor. Derken Hara-Kiri’nin kurucularından Cavanna, Amerikan çizgi-roman kahramanı Charlie Brown’dan esinlenerek Charlie Mensuel adlı bir dergi yayımlamaya başlıyor. Sonunda Hara-Kiri yasaklanınca, Charlie Mensuel de Charlie Hebdo’ya dönüşüyor.
70’li yılların özgürlük ortamında popüler bir referans yayınına dönüşen dergi, özellikle 1974’teki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Fransızları çekimser oy kullanmaya çağırıyor. 1981’de Fransa’da ortak sol iktidara gelinceye kadar sol muhalefetin resmi hiciv yayın organı gibi mücadele veriyor. Ortak sol hükümetle birlikte varlık nedenini yitiren dergi, 580. sayısıyla yayın hayatına son veriyor.
1982’de yöneticilerin arasında yaşanan bir polemik sonucu kamuya “cevap hakkı” gerekçesiyle 582. sayısının yayımlandığı dergi, 1992’de Philippe Val ve eski takımdan Cabu ile Wolinski’nin girişimi ve ünlü şarkıcı Renaud’nun da mali desteğiyle yeniden doğuyor.
Zaman zaman mali sıkıntılar yaşasa da “ısıran, tahriş eden” mizahıyla milliyetçi, muhafazakâr çevrelerin tehdidi altında 20 yılı geride bırakan derginin belleklerden silinmeyecek bir olay ise 2006’da başlayan “Muhammed Karikatürleri” sürecinin sonucunda 2011’de derginin bürolarının molotofkokteyli saldırısına uğramasıydı. Kundaklamanın ardından “Charia (Şeriat) -Hebdo” başlıklı bir sayı yayımlayan dergi, özgürlük mücadelesinden ödün vermeden yoluna devam ediyor.
haber :
http://www.oburmizah.com/
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire