vendredi 24 décembre 2010

Pr. FAHRETTIN PETEK !..

Devrimci bilimadami Prof. Fahrettin Petek vefat etti..
Dünyanin en seçkin bilimadamlarindan Prof. Fahrettin Petek'i kaybettik. 24 Aralik 2010 günü Paris'te tedavi gördügü Paul Brousse Hastanesi'nde 88 yasinda hayata gözlerini yuman Petek, sadece uluslararasi üne sahip bir bilimadami degil, aynizamanda tüm ömrünü özgürlük ve sosyalizm ugrunda mücadeleye adamis örnek bir devrimciydi.

Fahrettin Petek Rumeli göçmeni bir ailenin çocugu olarak 1 Mart 1922 tarihinde İstanbul Eyüp Sultan Semti’nde doğdu. Üç yasindayken Mübadele Kanunu uyarinca babası Eczacı Avni Hilmi Bey ve annesi Nebile Hanım’la birlikte Bergama'ya taşındı. İlk ve ortaokulu Bergama’da bitirdi.

O dönemde kazalarda lisenin olmamasından dolayı lise tahsilini ikinci sınıfa kadar İzmir Atatürk Erkek Lisesi’nde ve son iki sınıfını İstanbul Erkek Lisesi’nde tamamladı.

1942’de İstanbul Eczacılık Fakültesi’nde okurken sosyalist mücadeleye katilarak Türkiye Emekçi Köylü Partisi’nin kuruluşunda aktif rol oynadı. Bu okulu bitirdikten sonra babasının ölümü üzerine Bergama’da Avni Hilmi Eczanesi'nin başına geçti. Yörede sürdürdügü TEKP ve TKP'yi örgütlenme çalışmaları nedeniyle ugradigi tehdit ve baskılar üzerine siyasal sürgün olarak 1949’da Paris’e gitmek zorunda kaldi.

Esi Neriman Petek ve kizi Gaye Petek'le Paris'te çok zor sürgün kosullarinda yasayan Fahrettin Petek, siyasal mücadelesini Paris'te de Ileri Jön Türkler Örgütü ve Fransiz Komünist Partisi saflarinda sürdürürken doktorasini yapti, ardindan Ulusal Bilimsel Araştırmalar Merkezi (CNRS)'te arastirmaci olarak çalismaga basladi.

Petek ve ailesi zor sürgün kosullarinda yasamalarina ragmen daha sonra Paris'e gelen birçok siyasal sürgüne ya da sanatçiya kucak açti, yardimci oldu.

Moleküler biyoloji alaninda birçok uluslararasi kongreye tebligler sunan Prof. Petek 1985 yilinda CNRS'ten emekliye ayrilmasina ragmen bilimsel çalismalarini Vietnam, Kamboçya, Tayland gibi Uzakdoğu ülkelerinde Fransız Hükümeti ve Birleşmiş Milletler adına konferanslar vererek sürdürdü.

Petek siyasal tutumundan dolayi Türk vatandasligindan atilmis, Türkiye'yi 40 yil aradan sonra ancak 1989'da Fransiz vatandasligini aldiktan sonra tekrar görebilmisti.

Prof. Fahrettin Petek hem degerli bir bilimadami, hem de büyük bir hümanist ve özgürlük savascisi olarak daima saygiyla anilacaktir.

haber için : http://www.info-turk.be/
http://www.haberinyeri.net/Dunya/Fahrettin-Petek%E2%80%99i-yitirdik_87057.html

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire