samedi 19 avril 2014

Migration.. 50.Years...50.yil..


BASIN DUYURUSU !


50. YILA LOGO HIRSIZLIĞI GÖLGESİ
14 Nisan Pazartesi günü göçün  50. Yılı kutlamaları çercevesinde Saint Josse Belediye Başkanı Emir Kır’ın eşgüdümünde 50. Yıl Platformu çatısı altında biraraya gelen  Belçika Diyanet Vakfı, Belçika İslam Federasyonu, Fedactio, Belçika Türk Dernekler Birliği  ve Belçika Atatürkçü Düşünce Derneği, görkemli bir anma gecesi düzenleyerek 50. Yıla katkıda bulunanları plaketle onurlandırdı.  
“Logomu değiştirerek kullandılar”
Belçika’ya Türk göçünün 40. Yılı nedeniyle çizdiğim ve 2004 yılında 40. Yıl kutlama etkinliklerinde kullanılan logonun 10 yıl sonra bilgim ve onayım dışında logo üzerindeki “4” rakamı “5”e çevrilerek 50. Yıl Platformu tarafından  bu kutlamada tekrar kullanıldığını üzülerek fark ettim. Bir e-mail ile  tepkimi Platformun koordinatörü Sayın Çoşkun Beyazgül'e bildirdim. Aldığım yanıtta " İsmail bey logo ile alakali bizim hiçbir tasarrufumuz olmadı. Size ait olduğunu bile şimdi öğrendim. Logoyu Rıfat bey getirdi, biz de o şekli ile kabul ettik. Bence siz bu mesaji Rıfat beye iletirseniz daha isabetli olur. " deniyor ve Belçika Türk Dernekler Birliği  Başkanı Rıfat Can ile iletişime geçmem isteniyordu. Sayın Can’a konuyu aktardığımda aldığım yanıt neredeyse beni suçlu düşürecek nitelikteydi. Bir sanatçının yapıtı para karşılığı satılmış olsa bile bilgisi ve onayı olmadan hiçbir şekilde değiştirilemez ve kullanılamaz. Parasıyla satın aldığınız Picasso tablosunda kafanıza göre değişiklik yapamaz, Rubens resminde fırça oynatamazsınız. Semih Balcıoğlu ya da Oğuz Aral çizgisine müdahale edemezsiniz.



(Logonun 40. Yılda kullanılan original çizimim ve 50. Yılda kullanılan değişiklik yapılan halini bilginize sunuyorum.)

“İzin istemedikleri gibi bir de saldırgan dil kullanıyorlar”
50 yıl boyunca emeği geçenlere plaket verilmek amacıyla düzenlenen bu geceye “sanatçının emeğine saygısızlık yapılarak” gölge düşürülmüştür. Halbuki ilgili kişiler “logoyu 40’ı 50 yaparak tekrar kullanmak istediklerini” bildirselerdi, seve seve izin verirdim. Ancak oldu bitti yapıp “Ben yaptım oldu” zihniyetiyle hak-hukuk tanımazlık yapmak kabul edilemez. Yapılan hata kabul edilip düzeltilmesi yolunu gitmek yerine “Yavuz hırsız ev sahibini bastırır” misali hakkımı aradığım ve durumu sorguladığım için ben suçlanıyorum. Sağduyulu kamuoyunun “Hırsızın hiç mi suçu yok?” diye soracağından eminim.
“Rıfat Can özür dilemeli”
Bu duruma yolaçan Belçika Türk Dernekler Birliği  Başkanı sayın Rıfat Can’ı logonun çizeri olarak haksızlığa maruz kalan benden ve bilgilendirilmedikleri için bu usulsüzlüğe alet edilen sayın Emir Kır’dan ve Platformda adı geçen diğer sivil toplum örgütlerinden özür dilemeye çağırıyorum.
50. Yıl kutlamalarında tozpembe nutuklar çeken ve 20 yıldır topluma hizmet vermekle övünen sivil toplum temsilcilerinin Belçika’da geçen 50 yıl boyunca emeğe ve sanata saygıyı hala öğrenememiş olmaları üzücüdür.  50. Yıl vesilesi ile de olsa sanata ve emeğe saygının hatırlanacağını ve gerekenin yapılacağını düşünüyorum. Kamuoyuna saygıyla duyururum.
İsmail Doğan - Karikatürist

kopyala yapistir sanat...!


vendredi 18 avril 2014

çizgilerime dokunma !.

çizgiler , çocuksu duygular tasir...
.çalinmaz, ..tecavüz edilmez ..!..
Her bir çizgim benim çocugumdur..


Bok bile çiz sen , mürekkebin kokusuna bile konarlar...!

YINE SANATA ve SANATCIYA YAPILAN HAKSIZLIK , SAYGISIZLIK !..



Belçika'ya göçün 50.yil anma programinda su arkadaki anma programin logosunu ben çizmistim !..
Bana 10 sene evvel elçilikten 40.yil için istenilen bir logo çalismasiydi..
4 kaldirilip 5 ekleniyor hop logo degisiveriyor birden..simdi hatirladim..
Eger aksini iddia eden varsa yapsin yorumunu bekliyorum !..
Siyasetçisinden , plaketle ödüllendirilenlere kadar sahne dekorundan tut kürsüye kadar benim logo önünde verilen pozlar...ama bu logoyu hazirlayan sanatçiyi da görmezden gelirler..
Sizin plaketinize ihtiyacim yoktur benim bunu bilin !..
ama birazcik emege saygi beklerdim...

Geregini yapacagimdan süpheniz olmasin !