jeudi 5 avril 2012

6 Nisan Öldürülen Gazeteciler Günü !..

Mustafa Suphi, Ethem Nejat ve Ali Şükrü Bey Unutulmasın!
Türkiye basın dünyası her yıl olduğu gibi bu yıl da 6 Nisan günü öldürülen gazetecileri anıyor. Faili meçhul siyasal cinayetlerin daha yoğun biçimde tartışılabildiği günümüzde bu anma özel bir önem taşıyor.
Serbesti Gazetesi başyazarı Hasan Fehmi’nin 1909’da Galata Köprüsü üzerinde kurşunlanarak öldürülmesinden hareketle 6 Nisan'ı “öldürülen gazeteciler günü” ilan eden Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC)'nin listesinde öldürülen 62 gazetecinin isimleri yer alıyor.

Ancak Tutuklu Gazetecilerle Dayanışma Platformu (TGDP), 6 Nisan dolayısıyla yayınladığı bildiride, 1909’dan bugüne kadar 103 yılda 112 gazeteci ve yazarın öldürüldüğünü, çoğunun da “faili meçhul” adı verilen, aslında failleri belli sokak infazlarıyla, gözaltında kaybetme saldırılarıyla yaşamlarını yitirdiğini açıkladı.

Açıklamaya göre, saldırıların odağında Türk, Kürt ve Ermeni basınından muhalif gazeteci ve yazarlar bulunuyor. TGC’nin hazırladığı 62 kişilik öldürülen gazeteciler listesinde 1915 yılında öldürülen Ermeni gazeteciler yer almıyor. Kürt basınından ve Türk basınından öldürülen gazeteciler konusunda da bazı eksiklikler bulunuyor.

TGDP bu eksiklikleri 2 yıl kadar önce bir dosya halinde TGC'ye sunmuş, geçtiğimiz yıl Ragıp Zarakolu da tutuklanmadan önce Ermeni gazetecilerle ilgili olarak TGC’ye başvuruda bulunmuştu.

TGDP'nin tüm bu eksikleri içeren listesini ekte sunuyoruz.

Ancak, öldürülen gazeteciler listesindeki üç önemli eksikliğe daha dikkati çekmek istiyoruz. Her biri Türkiye'de muhalif gazeteciliğin bedelini hunharca öldürülerek hayatlarıyla ödemiş olan üç gazeteci:

Mustafa Suphi
Ethem Nejat
Ali Şükrü Bey

Mustafa Suphi, 1908 Meşrutiyet'inin ilanından sonra Türkiye'de Tanin, Servet-i Fünun ve Hak gazetelerinde makaleler yazdığı gibi, İfham gazetesinin editörlüğünü yapmıştır. İttihat ve Terakki'ye muhalefetinden dolayı Sinop'a sürgün edilmiş, hapisten kaçtıktan sonra da gittiği Rusya'da Şubat 1918'den itibaren Yeni Dünya adlı bir gazete çıkartmıştır.
Ethem Nejat, ilk sayısı 1919'da Berlin'de çıkan, yayınını daha sonra İstanbul'da sürdüren Kurtuluş gazetesinin, ardından yine İstanbul'da yayınlanan Aydınlık gazetesi'nin kurucu ve yazarlarındandır.


Rusya'da sürgündeyken Türkiye Komünist Partisi'nin kurucuları arasında yer alan Mustafa Suphi ve Ethem Nejat, kurtuluş savaşına katılmak üzere sürgünden dönüşlerinde Ankara Hükümeti'nin hazırladığı bir komplo sonucu yoldaşlarıyla birlikte 28-29 Ocak 1921'de Karadeniz'de boğularak öldürülmüşlerdir.


Ali Şükrü Bey ise Birinci Meclis'te muhalif kanadın önde gelen isimlerindendir ve Mustafa Kemal’in Hakimiyet-i Milliye Gazetesi'ne karşılık 19 Ocak 1923'ten itibaren Tan Gazetesi'ni yayınlamağa başlamıştır. Mustafa Suphi'ler cinayeti gibi birçok karanlık olayı aydınlatmak için mücadele veren Ali Şükrü Bey, 26-27 Mart 1921'de, Mustafa Kemal'in muhafızı Topal Osman tarafından katledilmiştir.


Üç gazetecinin trajik ölümleri konusunda ayrıntılı bilgiler, değerli araştırmacı Ayşe Hür'ün Taraf gazetesinin 25 Ocak 2009 ve 1 Nisan 2002 tarihli sayılarında yayınlanan "28 Kânunisânî'yi unutma!" ve "Ali Şükrü Bey ve Topal Osman" başlıklı yazılarında mevcuttur.

Mustafa Suphi ve yoldaşlarının öldürülmesi konusunda ilk yazıları 60'lı yıllarda Ant Dergisi'nde*, sürgün yıllarında da İnfo-Türk'te iki cilt halinde yayınlamış bir gazeteci ve TGC'nin en eski üyelerinden biri olarak, Mustafa Suphi, Ethem Nejat ve Ali Şükrü Bey'e basın tarihimizde hakettikleri yerin verilmesini talep ediyorum.

Doğan Özgüden
http://www.info-turk.be

50.YILDA KOMÜNİST HÜSEYİN'İ UNUTMADI !..

STALİN BIYIKLI HÜSEYİN ÇELİK
haber :
http://www.yenihaber.be/go.php?go=301272d&do=details&return=last_news&pg=1


Brüksel Hükümeti Bakanı Emir Kır, Belçika'da ilk kuşak göçmenlere yaptığı karşılıksız sosyal yardımlar nedeniyle adı “Komünist Hüseyin” olarak yıllardır dilden dile dolaşan Hüseyin Çelik'e özel bir resepsiyonla teşekkür etti.
Karikatürist İsmail Doğan, babasının arkadaşı olan Komünist Hüseyin'e çizdiği Stalin Bıyıklı Komünist Hüseyin karikatürünü hediye etti....


haberin devami için :


http://www.binfikir.be/news/125/ARTICLE/7629/2012-04-05.html

lundi 2 avril 2012

EUROCANLAR MIZAH DERGISINDEN !..

EUROCANLAR MIZAH DERGISI ...
Mart sayısi Almanya,Avusturya,Belçika,Hollanda, İsviçre ve Fransa"da Gazete bailerde ve kitapçılarda !...
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=3760084804592&set=a.1116980568638.2019572.1350705526&type=1&theater

IMMIGRATION...

Aller -Retour !..
( Eurocanlar aylik mizah dergisi Mart sayisinda...)

dimanche 1 avril 2012

EXPO...SERGI....EXHIBITION !...( TURKEY )

KARİKATÜRİSTLER GÜNGÖR KABAKÇIOĞLU İÇİN ÇİZİYOR” KARİKATÜR SERGİSİ
Konu: Karikatürist, Ressam ve Mimar Güngör Kabakçıoğlu’nun Portre Karikatürü

Koşullar:

1-Sergi amatör ve profesyonel tüm karikatüristlere açıktır.
2-Sergi katılımı e-posta yoluyla olacaktır. e-postaya ad, soyad ve şehir bilgileri de eklenmelidir.
3-Sergiye gönderilen karikatürler A4 (21x29.7cm)ve 300 dpi çözünürlükte olmalıdır.
4- Sergiye en fazla 1 karikatür ile katılmak mümkündür.
5-Sergiye son katılım tarihi 1 Haziran 2012’dir.
6-Sergi Güngör Kabakçıoğlu’nun 1.ölüm yıldönümü olan 27 Haziran 2012 tarihinde İstanbul’da açılacaktır.
7- Karikatürlerin yollanacağı e-posta adresi:

oburmizah@gmail.com

EARTH HOUR !..


1 Hour for the planet..

DIS MIHRAK 4.SAYISI YAYINDA !..






DIS MIHRAK 4.SAYISI YAYINDA !..
Kapak : Ismail Dogan
OKU !..OKUT !...
(http://issuu.com/dismihrak/docs/dm-nisan/1

social networks !..

2nd INTERNATIONAL TURHAN SELÇUK CARICATURE CONTEST..


KONU: Serbest
KOŞULLAR:
1- Yarışma tüm çizerlere açıktır.
2- Yarışmaya gönderilen karikatürler daha önce yayınlanmış olabilir. Ancak başka bir yarışmada ödül almamış olmalıdır.
3- Teknik serbesttir. Çizer yarışmaya en fazla 3 karikatürle katılabilir. Ancak eserler orijinal olmalıdır. Sanatçı tarafından (ıslak imza) imzalanması koşulu ile dijital baskı ürünler kabul edilir.
4- Gönderilecek karikatürlerin boyutu en fazla 30×40 cm. olmalıdır.
5- Katılımcılar, eserinin arkasına büyük harflerle adını, soyadını, adresini, e-postasını, ülkesini ve telefon numarasını yazmalı; kısa bir özgeçmişini zarfın içine koymalıdır.
6- Karikatürler, 13 Temmuz 2012 tarihine kadar aşağıdaki adrese gönderilmiş olmalıdır.
2. ULUSLARARASI TURHAN SELÇUK KARİKATÜR YARIŞMASI Milas Belediyesi Kültür Sanat Birimi Milas – Muğla / TÜRKİYE

2nd INTERNATIONAL TURHAN SELÇUK CARICATURE CONTEST
SUBJECT : FREE
CONDITIONS :
1- The contest is open to all cartoonists.

2- The caricatures may be published before the contest. But they shouldn’t be rewarded at another contest.
3- The technique is free. Cartoonists can join the contest with maximum of 3 caricatures. But the arts must be original. Digital prints will be accepted only if they are signed by the artist with wet signature.
4- The maximum size for caricatures which will be sent must be 30×40 cm.
5- The contestants must write their name, surname, address, e-mail , country, and their telephone numbers with the big letters to the back of the cartoon. The contestants must put their personal history into the envelope.
6- The caricatures must be sent to the following address until July 13th 2012.
Belediyesi Kültür Sanat Birimi Milas – Muğla / TÜRKİYE
7- The result of the contest will be explained on the date of August 08th 2012.
www.oburmizah.com