vendredi 24 décembre 2010

Pr. FAHRETTIN PETEK !..

Devrimci bilimadami Prof. Fahrettin Petek vefat etti..
Dünyanin en seçkin bilimadamlarindan Prof. Fahrettin Petek'i kaybettik. 24 Aralik 2010 günü Paris'te tedavi gördügü Paul Brousse Hastanesi'nde 88 yasinda hayata gözlerini yuman Petek, sadece uluslararasi üne sahip bir bilimadami degil, aynizamanda tüm ömrünü özgürlük ve sosyalizm ugrunda mücadeleye adamis örnek bir devrimciydi.

Fahrettin Petek Rumeli göçmeni bir ailenin çocugu olarak 1 Mart 1922 tarihinde İstanbul Eyüp Sultan Semti’nde doğdu. Üç yasindayken Mübadele Kanunu uyarinca babası Eczacı Avni Hilmi Bey ve annesi Nebile Hanım’la birlikte Bergama'ya taşındı. İlk ve ortaokulu Bergama’da bitirdi.

O dönemde kazalarda lisenin olmamasından dolayı lise tahsilini ikinci sınıfa kadar İzmir Atatürk Erkek Lisesi’nde ve son iki sınıfını İstanbul Erkek Lisesi’nde tamamladı.

1942’de İstanbul Eczacılık Fakültesi’nde okurken sosyalist mücadeleye katilarak Türkiye Emekçi Köylü Partisi’nin kuruluşunda aktif rol oynadı. Bu okulu bitirdikten sonra babasının ölümü üzerine Bergama’da Avni Hilmi Eczanesi'nin başına geçti. Yörede sürdürdügü TEKP ve TKP'yi örgütlenme çalışmaları nedeniyle ugradigi tehdit ve baskılar üzerine siyasal sürgün olarak 1949’da Paris’e gitmek zorunda kaldi.

Esi Neriman Petek ve kizi Gaye Petek'le Paris'te çok zor sürgün kosullarinda yasayan Fahrettin Petek, siyasal mücadelesini Paris'te de Ileri Jön Türkler Örgütü ve Fransiz Komünist Partisi saflarinda sürdürürken doktorasini yapti, ardindan Ulusal Bilimsel Araştırmalar Merkezi (CNRS)'te arastirmaci olarak çalismaga basladi.

Petek ve ailesi zor sürgün kosullarinda yasamalarina ragmen daha sonra Paris'e gelen birçok siyasal sürgüne ya da sanatçiya kucak açti, yardimci oldu.

Moleküler biyoloji alaninda birçok uluslararasi kongreye tebligler sunan Prof. Petek 1985 yilinda CNRS'ten emekliye ayrilmasina ragmen bilimsel çalismalarini Vietnam, Kamboçya, Tayland gibi Uzakdoğu ülkelerinde Fransız Hükümeti ve Birleşmiş Milletler adına konferanslar vererek sürdürdü.

Petek siyasal tutumundan dolayi Türk vatandasligindan atilmis, Türkiye'yi 40 yil aradan sonra ancak 1989'da Fransiz vatandasligini aldiktan sonra tekrar görebilmisti.

Prof. Fahrettin Petek hem degerli bir bilimadami, hem de büyük bir hümanist ve özgürlük savascisi olarak daima saygiyla anilacaktir.

haber için : http://www.info-turk.be/
http://www.haberinyeri.net/Dunya/Fahrettin-Petek%E2%80%99i-yitirdik_87057.html

10 BİN EURO'YU AZ BULMUS !..

Flaman Parlamentosu Milletvekili Veli Yüksel :
" Ferhat Kaya'nin heykeli dikilsin !...benimde.."

Günlerdir Belçika televizyonlarinda ve yerel basinda bu olay konusuluyor...
300 bin Euro bulan Ferhat Kaya, Murat Tufan ve Harun Tufan parayı polise iade edince ülke gündemine oturdu..Bazi türk kökenli politikacilar heykellerinin dikilmesini bile önerdiler..
Eskiden Dexia banka ait olan binayi satin alan bu üç vatandas, insaat çalismalari yaparken bir çelik kasa içinde yere saklanmis parayi buluyorlar..
http://binfikir.be/news/125/ARTICLE/6342/2010-12-20.html
Bu parayi da gidip "örnek vatandas olma" adina polise veriyorlar. Poliste bu parayi Dexia banka iade ediyor ve bunun karsiliginda, banka da bu vatandaslara 10.000 euro ödül veriyor..
Fakat bizim örnek vatandaslarimiz bu parayi az bulup, bulunan paranin 10% unu talep edip avukatlarina basvurmuslar.., yani 30.000 euro isteruk demisler !.( Adamlar nerede ise mahkemelik olacak yani.. ).Ayrica bu paranin da daha sonra iflas etmekte olan Brinks sirketine ait oldugu ögrenildi...


******

Açikçasi bu adam parayi geri vermekle kerizlik etmis :)) parayi geri verdigi gibi simdi ise ona verilen ödülü az buluyor..komik durum:)) dürüst olmaksa mesele, bu soguk kis günlerinde , bu parayi herkesin gözü önünde tüm evsizlere fakirlere dagitsaydi, ya da bu Noël gününde Filistin'deki yoksul çocuklara yollasaydilar daha hayirli is yapmis olurlardi..belki o zaman heykeliniz dikilirdi..
Ayrica Dexia bankanin,bu paralarla Israil'in filistin topraklarindaki kolonilerin yayilmaci politikasini finanse ettigini düsününce....

( SINIRSIZ KARIKATÜR )

http://binfikir.be/news/125/ARTICLE/6354/2010-12-23.html

LA LIGNE SEXY !..

mardi 21 décembre 2010

APPEL : EXPOSITION SUR LA PEINE DE MORT !..

Liege Güzel Sanatlar Akademisi ögrencileri tarafindan
ölüm cezasi uzerine cesitli calismalar yani resim, karikatur, fotograf, heykel, instalasyon...vs projeler ile bir konferans etrafinda bulusarak bir sergi düzenleniyor..bu sergide amaç insanlarin kendini sorgulamasini saglamak bu konunun etrafinda tartismayi saglamak.
Bu konuya duyarli olan ve Ilgi duyan arkadaslar da katilarak destek verebilirsiniz..

bilgi için :
Berna Gzl (artemissia2003@yahoo.fr)

BELGILEAKS !..

Belçika : Hükümetsiz 200.güne dogru !..

dimanche 19 décembre 2010