samedi 28 août 2010

MİNİK ÇİZERLER ÇİZGİ ROMAN MÜZESİNİ GEZDİLER‏..



















MİNİK ÇİZERLER ÇİZGİ ROMAN MÜZESİNİ GEZDİLER

Geleceğin çizerleri hocaları Karikatürist İsmail Doğan ve Mizah Yazarı Erdinç Utku gözetiminde, Brüksel Çizgi Roman Müzesi'nde çizginin ustalarının dünyasına heyacanlı bir yolculuk yaptılar.

Kasım ayında 2010-2011 eğitim yılı derslerine başlayacak olan Binfikir Karikatür Okulu'nun geçen dönem öğrencilerinden tatilden dönmüş olanlar hocaları Karikatürist İsmail Doğan ve Mizah Yazarı Erdinç Utku gözetiminde Brüksel Çizgi Roman Müzesi'ni gezdiler.Hocaları İsmail Doğan ve Erdinç Utku rehberliğinde müzeyi gezen minik çizerler halen müzede devam eden Belçika çizgi romanının öncüleri Franquin, Jijé, Morris ve Will atölyesi sergisi, Moomin sergisi (Tove Jansson'ın rüya dünyası) ve František Skála - Cecil's Quest sergilerini de görme olanağı buldular.

Sanat Köşesi Derneği ve Binfikir tarafından organize edilen etkinlikte geleceğin çizerleri çizginin ustalarının dünyasına heyacanlı bir yolculuk yaptılar. Binfikir Karikatür Okulu'nda yeni dönemde bu tür etkinliklere de yer verileceği öğrenildi.

Victor Horta (1906) tarafında tasarlanan usta Art Nouveau yapıtlarından sayılan bir binada hizmet veren Çizgi Roman Müzesi'nde 4000 metrekareden fazla bir alanda çizgi romanla ilgili her şeyi biraraya getiriryor. Çizgi romanın başlangıç yıllarından günümüzdeki son gelişmelere varan bir yelpazede çizgi ile ilgili örnekleri görmek mümkün. Müzede çizgi roman yapma tekniği, ilk çizgi roman dergileri, gazetelerde ilk yayınlanan çizgi roman örnekleri, 3 boyutlu çizgi roman kahramanları v.b. çalışmalar sergileniyor. Müzeyi her yıl 200.000'den fazla çizgi roman meraklısı ziyaret ediyor.

Belçika yayıncılık sektörü cirosunun yüzde 80’i çizgi romandan oluşuyor. Belçika çizgi romanının neredeyse tüm karar merkezleri Brüksel’de toplanmış durumda. Brüksel, Tenten ve Spirou’nun anavatanı. Hergé ve Franquin Brükselli. Bu iki çizerin çevresinde haftalık Spirou/Robbedoes ve Tintin/Kuifje çizgi roman dergileri çıkmış. Çizgi romanın altın yıllarının çizerlerini de yine Brüksel ve çevresinde bulmak mümkündü: Jijé (Blondie & Blinkie), Edgar P. Jacobs (Blake & Mortimer), Jacques Martin (Alix), Roba (Bollie & Billie), Morris (Red Kit), Peyo (Şirinler). Bu, günümüz için de geçerli: Midam (Kid Paddle), Tome ve Janry (Küçük Spiru), Yslaire (Samber) veya François Schuiten (Karanlık Şehirler).

Brüksel Sint-Gillis Saint-Luc Enstitüsü dünyada ilk kez 1968 yılında çizgi roman bölümünü açtı. Brüksel genç yetenekler için hâlâ bir üreme alanı. Frémok, La 5e Couche ve L’Employé du Moi gibi yayınevleri bağımsız çizgi romanın ayakta kalması için yaşamsal öneme sahip.

700 çizgi romancı ile Belçika kilometrekare başına en çok çizgi romancının düştüğü ülke. Belçika'da çizgi roman yaşamın ayrılmaz bir parçası. Tenten, Şirinler, Red Kit, Suske en Wiske / Bob et Bobette, Spirou, Quick en Flupke /, Michel Vaillant, Le Chat, Nero, Spirou ve Şapşal Gazi, Blake ve Mortimer, Asteriks Kleine Robbe / Petit Spirou (Küçük Spiru), gibi kahramnalarla Avrupa çizgi romanının kalbi, Brüksel'de atıyor.

vendredi 27 août 2010

BRUXELLES-HAL-VILVORDE .!..( .BHV )

Hükümet kurma çalismalari çikmazda !..
BHV ( Brüksel-Hal-Vilvorde )sorunu
yüzünden, uzlasma saglanamiyor !..

mercredi 25 août 2010

İSMAİL DOĞAN : HAYDAR ABİ REYTİNG İÇİN TOPAÇ HAREKETLER ÇEKİYOR !..


İş iyice kızıştı. Yalkavuk’un Haydar ABi’ye yazdığı mektupta adı geçen Karikatürist İsmail Doğan Haydar Abi’ye meydan okudu. Haydar Abi ve Yalkavuk’a gıcıklık olsun diye Binfikir’e geri döneceğini söyleyen Doğan’ın gönderdiği yazıyı yayınlıyoruz. Haydar ABi’ye « döndürünce her renge giren topaç » deme cesareti gösteren Doğan’ın henüz polis koruması istemediği öğrenildi. İşte mektup :


Şu Haydar Abi ve Yalkavuk ikilisinin ağızlarını kapatacak benden başka kimseleri olmadığından, bu iş gene bana düşüyor anlaşılan.. Neymiş, donbabadon bir yerden uyduruk, hakaret dolu bir mail almışlar da, o maili yollayan kişi ben olabilirmişim…

Oolüm ben sizi ööle bir yamuk çizerim ki, bir daha ayağa bile kalkamazsınız..!

Haydar Abi, reyting yapmak için bazen böyle topaç hareketler çeker biliyorum .. Yalkavuğuna Donbabadon bi yazı yazdırıp aklı sıra gündem yaratacak..
Asıl dönek olan benim aslında ya… Ama solculuktan asla !.. Geri dönmeyi pek sevmem ama, Binfikir’e geri dönüyorum tek bi size gıcıklık olsun diye.. Ama ben, Haydar Abi gibi, « ciğim », « cuğum »lu dostluklar kurmam politikacılarla.. Hele hele «EVET » mi, « HAYIR« mı gibi, referandumlarla, halkımı da böldürmem.. Tehlikeli oyunlara alet olmam senin gibi.. Nerdeyse topaca döndün!.. Ne renk olduğun belli değil.. Bukalemun gibisin be kardeşim..
Ama sen bir yana, ben bir yana koçum.. Seninle uğraşacak vaktim yok.. Şunun şurasında bir albüm projemiz var sırada, onu bi bitirelim, sonra gene çizerim seni !.. Yamuk çizer’den dobra dobra !..
25/08/2010, İsmail Doğan


http://www.binfikir.be/news/135/ARTICLE/6084/2010-08-25.html

lundi 23 août 2010

BLACK BOOK !..LE LIVRE NOIR !..

A l'occasion du 30e anniversaire du coup d'Etat de 1980
Le Livre Noir de la "démocratie" militariste en Turquie


On the ocasion of the 30th anniversary of the coup of 1980
Black Book on the Militarist "Democracy" in Turkey

1980 Darbesi'nin 30. yıldönümü dolayısıyla
Türkiye'de Militarist "Demokrasi"nin Kara Kitabı


http://www.info-turk.be/

WARMING !..ECHAUFFEMENT !..KURAKLIK !..

http://www.toonpool.com/cartoons/WARMING%20%21.._95130#